23 March, 2015

‘Know to Beat’ cancer awareness program


Patient Support Groups join efforts to increase cancer diseases awareness in schools


Beirut, 11th March 2015: Part of their vision to establish a healthy and educated community, cancer patient support groups announced today at the UNESCO Palace winners of their ‘Know to Beat’ competition. Under the patronage of the Ministries of Education and Public Health and with the support of Roche Lebanon and SGBL, the program targeted high school students to increase education and awareness on cancer. The ceremony was attended by representatives from the Ministry of Education, participating schools and members of the press.

‘Know to beat’ was launched in October 2014 by Faire Face, May Jalad Foundation, Lebanese Breast Cancer Association and One wig Stand. The competition targeted 18 high schools in Beirut asking them to develop a creative awareness campaign on one of five cancers: breast, cervical, lung, skin and testicular.

The projects submitted were assessed by jury of leading professionals from different fields: Oncologists, representatives of Ministry of Education and Ministry of Health, Public media Figures, a Cancer Survivor and an Art Director.

“Our objective is to influence youth behavior at a very crucial age of their development” said Anne Frangieh founder of Faire Face. “Know to beat’ extends our mission towards young generation for them to become our ambassadors. We are also grateful for the support received and the level of commitment from participating schools “she added.  

This competition was designed to encourage students to learn more about cancer and prevention methods by conducting their own research, interviewing specialists and developing campaign materials to spread awareness to their community.

Abed Al Rahman Sabra, Country Manager of Roche Lebanon, stressed on the role of the private sector in spreading healthcare education: “Supporting awareness campaigns among youth stems from Roche’s philanthropy in making a positive change in its community.  We are pleased to be able to team up with the patient support groups to encourage early awareness, because early detection can save lives."

Mrs. Noha Abou Saad stated, Director of Strategy and Marketing at SGBL stated:”Ever committed to society, SGBL is here to contribute to economic and social progress. We wished to participate in the "Know to Beat" project aiming to raise awareness among school students around cancer as we strongly believe that involving the youth in such programs at an early stage is essential”.

The Award Ceremony included an exhibition of all campaigns from the participating schools.
Three schools were announced as winners for ‘know to beat’ 2015 and received cash prizes offered by SGBL. Winners are as follows:
1st prize: Gebran Andraos Tueini public high school
2nd Prize: Zahia Salman public high school
3rd Prize: Ras El Nabeh public high school for boys 

برنامج توعوي حول السرطان في المدارس بعنوان    "تعرّف إليه لتتغلب عليه"
مجموعات مساندة المرضى توحّد الجهود لزيادة الوعي حول مرض السرطان في المدارس

بيروت في 11 آذار 2015: تحت رعاية وزارتي التربية والتعليم العالي والصحة العامة وبدعم من شركة "روش" لبنان وبنك سوسيته جنرال، أعلنت مجموعات مساندة مرضى السرطان اليوم عن أسماء الفائزين في مسابقة "تعرّف إليه لتتغلب عليه" في قصر الأونيسكو. استهدف البرنامج طلاّب المدارس الثانوية في سبيل نشر الوعي بينهم وتثقيفهم حول مرض السرطان. وتندرج هذه المسابقة ضمن رؤية الجمعيات الهادفة الى إنشاء مجتمع صحي ومثقّف. حضر الحفل ممثلون عن وزارة التربية والتعليم والمدارس وحشد من الإعلاميين.

أطلقت برنامج "تعرّف إليه لتتغلب عليه" في تشرين الأول من العام 2014 الجمعيات الأربع التي تعنى بنشر التوعية حول الأمراض السرطانية وهي جمعية "وعينا مواجهة" (فيرفاس)، و"مؤسسة ماي جلاد" من "الجمعية اللبنانية لمكافحة أمراض الثدي"، وجمعية "وان ويغ ستاند". واستهدفت المسابقة طلاّب 18 مدرسة ثانوية في بيروت، طلب منهم ابتكار مفهوم حملة إعلانية موضوعها التوعية حول أحد أنواع الأمراض السرطانية الخمسة وهي: سرطان الثدي، وسرطان عنق الرحم، وسرطان الخصية، وسرطان الرئة وسرطان الجلد.

وأشرف على تقييم المشاريع المشاركة لجنة تحكيم ضمّت أخصائيين في معالجة الأورام السرطانية وأمراض الدم، وممثلين عن وزارتي الصحة العامة والتربية والتعليم العالي، وإعلاميين، وخبير في التصميم الغرافيكي وأحد الناجين من مرض السرطان.

وحول الموضوع ،  قالت آن فرنجية مؤسسة جمعية "وعينا مواجهة": "هدفنا التأثير في سلوك الشباب وهم في سن حاسمة من نشأتهم. فبرنامج "تعرّف إليه لتتغلب عليه" يوصل رسالتنا إلى جيل الشباب ويؤهّلهم ليصبحوا سفراء لقضيتنا"، مضيفة: "نحن ممتنون للدعم الذي تلقيناه ومستوى الالتزام الذي تحلّت بها المدارس المشاركة".

تجدر الإشارة إلى أن هذه المسابقة تم تصميمها لشجيع الطلاب على الإطلاع على مختلف أنواع السرطان والتعرّف على سبل الوقاية منها من خلال الأبحاث التي أجروها ومقابلاتهم مع الأخصائيين التي ساهمت في إنجاز تحضيراتهم لابتكار حملة توعية ضمن مجتمعهم.

أما عبد الرحمن صبره، مدير شركة "روش" - لبنان فشدّد على دور القطاع الخاص في نشر الوعي والثقافة، وقال: "يندرج دعمنا لحملات التوعية بين الشباب في إطار التزامنا بقضايا المجتمع لإحداث فرق إيجابي في حياة الناس. ويسرّنا التعاون مع جمعيات مساندة المرضى للمساهمة في نشر التوعية باكراً لأن الكشف المبكر قد ينقذ الحياة."

وختمت نهى أبو سعد، مديرة الاستراتيجية والتسويق في بنك سوسيته جنرال: "انطلاقاً من التزام بنك سوسيته جنرال الدائم بقضايا المجتمع، نحن هنا اليوم لنساهم في التقدّم الاقتصادي والاجتماعي. فمشاركتنا في برنامج "تعرّف إليه لتتغلب عليه" تهدف إلى رفع مستوى الوعي بين طلاّب المدارس حول مرض السرطان. ونحن على ثقة أن مشاركة الشباب في هذه البرامج في مرحلة مبكرة هو حاجة ملحّة ".

تخلّل حفل توزيع الجوائز عرض لكافة المشاريع المشاركة.
وربحت المشاريع الفائزة الثلاثة جوائز مالية قدّمها بنك "سوسيته جنرال" وهي كالآتي:
الجائزة الأولى: ثانوية جبران اندراوس التويني الرسمية
الجائزة الثانية: ثانوية زاهية سلمان الرسمية
الجائزة الثالثة: ثانوية رأس النبع الرسمية للبنين

=