Abu Dhabi, UAE - Intertek, a leading quality solutions provider to industries worldwide, has won a third party inspection procurement contract for the South Oil Company in Iraq, a national Iraqi company responsible for all the oil and gas projects in southern Iraq. The multi-year agreement was recently signed. It is the first time SOC has appointed a third party inspection company to help ensure the quality and safety of all their projects, which are contracted to various oil and gas companies.
Intertek’s scope of work includes conducting inspections of components and materials used by SOC-managed oil and gas companies. Intertek’s global network of highly experienced staff will verify the quality of products and processes throughout the supply chain; from the sourcing of materials through to the manufacturing and fabrication of products.
Some of the technical inspection services will take place at the factories to oversee the way the production process is piloted and to ensure it complies with international standards and adhere to the specifications set by the client. Other inspections and testing will be conducted in Intertek laboratories across the world.
Hussain Al-Atrakchi, Intertek Vice President of Industry Services, Middle East, North Africa and West Asia, said: “We are pleased to be engaged in the testing and inspection of the materials used all projects conducted by SOC. Intertek’s global coverage across markets and functions, combined with laboratory expertise, provides the South Oil Company with the required support needed throughout the value chain.”
Intertek offers world-class quality assurance services throughout the project life cycle, from the design and procurement stage through to the installation and operational stage. Utilising services such as these helps companies ensure the quality of their products, processes, and assets while minimising risks that could impact the operations process, personnel safety and the environment.
"إنترتك" تفوز بعقد للتفتيش الفني من شركة نفط الجنوب لتعزيز الجودة في سلسلة نشاطاتها
أبوظبي، الإمارات العربية المتحدة – فازت "إنترتك"، وهي موفر رائد لحلول الجودة لمختلف القطاعات حول العالم، بعقد للتفتيش والرقابة من شركة نفط الجنوب في العراق، وهي شركة وطنية عراقية مسؤولة عن كافة مشاريع النفط والغاز في جنوب العراق، لإجراء عمليات التفتيش والرقابة بالنيابة عنها. وقد تمّ توقيع الاتفاقية مؤخراً وهي اتفاقية طويلة الأمد تمتد لعدة سنوات، علماً أن هذه هي المرة الأولى التي تُعيّن فيها شركة نفط الجنوب شركة خارجية لتَعْهَدَ إليها القيام بأعمال التفتيش والرقابة، ولذلك لمساعدتها على ضمان الجودة والسلامة في كافة مشاريعها المتعاقد عليها مع مختلف شركات النفط والغاز.
سيشمل نطاق عمل "إنترتك" إجراء الفحوصات والتفتيش والرقابة والكشف على كافة العناصر والمواد المستخدمة من قِبل شركات النفط والغاز التي تشرف شركة نفط الجنوب على أعمالها. وسيتحقّق الخبراء المتخصصون في شبكة "إنترتك" العالمية من جودة المنتجات والعمليات في عموم سلسلة التوريد، بدءاً من تأمين المواد من مصادرها وحتى عمليات تصنيع وإنتاج تلك المكوّنات والقطع والمنتجات المستخدمة في شتى مراحل المشاريع.
وسيتم إجراء بعض خدمات التفتيش والفحوصات التقنية في المصانع حتى يتم الإطلاع على طريقة إدارة عملية الإنتاج ولضمان توافقها مع المعايير العالمية والتزامها بالمواصفات المحددة من قِبل شركة نفط الجنوب. كما سيتم إجراء الفحوصات والاختبارات الأخرى في مختبرات "إنترتك" حول العالم.
صرح حسين الأطرقجي، نائب رئيس "إنترتك" للخدمات الصناعية في منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا وغرب آسيا: "يسرّنا أن نعمل على اختبار وفحص المواد المستخدمة في كل المشاريع التي تنفّذها شركة نفط الجنوب. وتسهم التغطية العالمية التي تتيحها ’إنترتك‘ في أسواق وتخصصات مختلفة، مجتمعة مع خبراتها المتطورة في مجال المختبرات، في منح شركة نفط الجنوب الدعم المطلوب في عموم سلسلة نشاطاتها لضمان توفير منتجات عالية القيمة."
تقدّم "إنترتك" خدمات عالمية المستوى لضمان الجودة خلال الدورة الكاملة للمشروع، بدءاً من مرحلة التصميم والشراء وحتى مرحلة التركيب والتشغيل. ويساعد استخدام خدمات مثل تلك التي تقدّمها إنترتك" الشركات على ضمان جودة منتجاتها وإجراءاتها وأصولها، في حين تقلّص المخاطر التي قد تؤثّر على عملية التشغيل وعلى سلامة الموظفين والبيئة.
