12 July, 2015

dmg events to launch The Big 5 event for East African construction sector

To be inaugurated in 2016



July 09, 2015

dmg events, an international exhibition company and the organizers of The Big 5 events in the Middle East and Asia, has announced the launch of The Big 5 Construct East Africa to cater to the expanding regional construction sector. The inaugural event will be held with the support of the Kenya Investment Authority from November 2 to 4, 2016 at the Kenyatta International Conference Center in Kenya’s capital Nairobi. The African continent continues to experience intensive construction activity and investment by value of mega projects under construction grew by 46.2 per cent in 2014, touching USD 326 billion from USD 222 billion in 2013.

With significant development in the sectors such as oil and gas and retail, total value of projects in East Africa reached USD 61 billion in 2014. It is estimated that an investment between USD 60 to 70 billion is required for infrastructure development in the oil and gas sector alone. Backed by ample government support and strong economic fundamentals, East Africa is poised to develop into a flourishing market for construction in the next few years. The new show will be a central meeting point for regional buyers of construction products to interact with global distributors and manufacturers.

Andy White, VP Construction - dmg events - Middle East & Asia, said: “The Big 5 brand has grown rapidly in recent years from its established home in Dubai and now takes place in Saudi Arabia, Kuwait, India and Indonesia. Our exhibitors are constantly looking for new markets and The Big 5 helps them reach the right buyers in markets where construction is booming. East Africa is an exciting market, with plenty of opportunities and one which is of real interest for our international and GCC clients.”



The Big 5 Construct East Africa will give international suppliers and manufacturers direct access to thousands of architects, interior designers, engineers, contractors, and real estate developers actively seeking new and innovative construction products. Alongside a comprehensive exhibition, the event will also feature free-to-attend technical seminars, certified workshops and training programs including ‘How to Trade in East Africa,’ high-level strategic conferences, live product demonstrations, and business matching for manufacturers and local distributors.

“The Big 5 Construct East Africa is the first of a number of events we plan to organize in this expanding market. We feel that the region is currently thriving with opportunities and the timing is perfect to launch a forum that brings in significant value to both local and international businesses. Our long-time expertise in facilitating business between global suppliers and local buyers together with the support of the Kenya Investment Authority will give inaugural event a major boost. We are upbeat that The Big 5 Construct East Africa will be highly successful in providing an exceptional platform to do business, network and learn from business leaders,” concluded Simon Mellor, President – Middle East and Asia, dmg events.

بهدف تلبية احتياجات القطاع العقاري المزدهر في منطقة شرق أفريقيا

"دي. أم. جي. للفعاليات" تطلق معرض "الخمسة الكبار للبناء والتشييد في شرق أفريقيا"

09 يوليو 2015
أعلنت "دي. أم. جي. للفعاليات"، إحدى الشركات الدولية الرائدة في مجال تنظيم المعارض والمنظمة لفعاليات معرض "الخمسة الكبار" في الشرق الأوسط وآسيا، عن إطلاقها معرض "الخمسة الكبار للبناء والتشييد في شرق أفريقيا" وذلك بهدف تلبية احتياجات قطاع الإنشاءات الإقليمي المتنامي في تلك المنطقة. وستعقد الدورة الافتتاحية من هذا الحدث بدعم من "الهيئة الكينية للاستثمار" وذلك خلال الفترة من 2 ولغاية 4 نوفمبر/تشرين الثاني من العام المقبل في مركز كينياتا الدولي للمؤتمرات في العاصمة الكينية نيروبي. وتشهد القارة الإفريقية حالياً نشاطاً واستثمارات كبيرة في مجال البناء والتشييد، حيث ارتفعت قيمة المشاريع الكبرى تحت الإنشاء بنسبة 46.2% خلال العام الماضي، لتصل إلى 324 مليار دولار صعوداً من 222 مليار دولار في العام 2013.

ومع التطور الكبير الذي تشهده قطاعات مثل النفط والغاز والبيع بالتجزئة، وصلت القيمة الإجمالية للمشاريع في شرق أفريقيا إلى 61 مليار دولار خلال العام الماضي، كما تقدر قيمة الاستثمارات المطلوبة لتطوير البنية التحتية في قطاع النفط والغاز وحده ما بين 60 إلى 70 مليار دولار. ومن المنتظر أن تصبح منطقة شرق أفريقيا سوقاً مزدهرة للمشاريع الإنشائية في الأعوام القليلة المقبلة نظراً للدعم الحكومي الكبير والأسس الاقتصادية القوية التي تتمتع بها هذه المنطقة. وسيشكل المعرض الجديد ملتقىً مركزياً لمشتري المنتجات الإنشائية على المستوى الإقليمي، حيث سيتيح لهم فرصة للتواصل مع الموزعين والمصنعين العالميين.


وقال آندي وايت، نائب رئيس قسم فعاليات قطاع الإنشاءات لدى "دي. أم. جي. للفعاليات الشرق الأوسط وآسيا": "حققت فعاليات معرض "الخمسة الكبار" تطوراً متسارعاً على مدى السنوات القليلة الماضية منذ أن تم إطلاق هذا الحدث في دبي، إذ بات يقام في كل من المملكة العربية السعودية والكويت والهند وإندونيسيا. ويتطلع عارضونا باستمرار إلى أسواق جديدة، حيث يسهم معرض "الخمسة الكبار" في مساعدتهم على الوصول إلى المشترين المناسبين في الأسواق التي تشهد ازدهاراً في قطاع البناء والتشييد. وتعتبر منطقة شرق أفريقيا سوقاً واعدة تمتلك الكثير من الفرص الاستثمارية وتحظى باهتمام حقيقي من جانب عملائنا من دول مجلس التعاون الخليجي والعالم".

وسيتيح معرض "الخمسة الكبار للبناء والتشييد في شرق أفريقيا" للموردين والمصنعين الدوليين فرصة التواصل المباشر مع آلاف المهندسين المعماريين ومختصي التصميم الداخلي والمهندسين المدنيين والمقاولين والمطورين العقاريين الباحثين عن منتجات إنشائية جديدة ومتطورة. وإلى جانب المعرض الشامل، سيشتمل الحدث على ندوات تقنية مجانية وورش عمل وبرامج تدريبية معتمدة، بما في ذلك ندوة حول "كيفية ممارسة التجارة في شرق أفريقيا"، فضلاً عن مؤتمرات استراتيجية رفيعة المستوى وعروض توضيحية حية حول المنتجات، إلى جانب مطابقة أعمال المصنعين والموزعين المحليين.

واختتم سايمون ميلور، رئيس شركة "دي. أم. جي. للفعاليات": "يعد معرض "الخمسة الكبار للبناء والتشييد في شرق أفريقيا" أول حدث ضمن سلسلة من الفعاليات التي نعتزم تنظيمها في هذا السوق المتنامي. ونحن نرى بأن منطقة شرق آسيا تشهد حالياً فترة ازدهار مليئة بالفرص، حيث نعتقد بأن الوقت بات مناسباً لإطلاق منتدى يضيف قيمة كبيرة للشركات المحلية والإقليمية. وستسهم خبرتنا الطويلة في مجال تسهيل الأعمال بين الموردين العالميين والمشترين المحليين، إلى جانب الدعم المقدم من الهيئة الكينية للاستثمار، في إعطاء دفعة قوية للدورة الافتتاحية من هذا المعرض. ونحن متفائلون حيال تحقيق معرض "الخمسة الكبار للبناء والتشييد في شرق أفريقيا" النجاح المنشود وتوفيره منصة مثالية لإبرام الصفقات التجارية وإتاحته لفرص التواصل والتعلم من الرواد في هذا المجال".

=