05 May, 2014

Saudi tourism sector targeting SAR 42.75 Billion revenue in 2014




Anjum” outlooks inauguration with the projected 4% increase in travel industry

Jeddah, May 5, 2013 – A study by ‘PhoCus Wright,’ a global travel market research firm, has revealed that the steady growth of Saudi Arabia’s travel market has given the country the confidence in expecting an increase in revenue from SAR 38.25 billion in 2012 to SAR 42.75 billion in 2014. The report further stated that the tourism understructure of the Kingdom will be able to accommodate this increase, especially in light of the various projects being developed in the country by the government and private sectors.

Along with the government expansions within the travel and tourism industry, a distinguished landmark stood out in Makkah to welcome its visitors and support the expected increase in tourists. Anjum Hotel which will open its doors in June 2014 is the first and largest hotel within the Jabal Al Ka’aba project, offering 1,743 rooms and suites, along with a wide range of hospitality services at par with the international standards.

Anjum Hotel will reflect a new concept in the Saudi Arabian hospitality industry by presenting a perfect combination of Hijazi genuine hospitality and true spirituality. The high-profile hotel will offer an arrival experience that is second to none in the Holy City of Makkah, with a beautifully
landscaped piazza instantly affording you the warmest of welcomes. In addition to offering air-conditioned private access direct to the Holy Haram, linking directly to the new gate of King Abdullah, Custodian of the two Holy Mosques.

Youssef Abdul Latif Jameel, Chairman, ALJREIC, said: “As we are expecting healthy growth in 2014 within the travel and tourism industry in the Kingdom of Saudi Arabia -- we as the lead developers of the Anjum Hotel and the Jabal Ka’aba project -- have decided to contribute with full strength to the expected increase of more than 15 million tourists coming to the Kingdom throughout 2014. Our facility will actively support and contribute to the growth of the Saudi tourism so that the industry progresses to the next level of development. We are participating once again at the 2014 edition of the Arabian Travel Market under the umbrella of the Saudi Commission for Travel and Antiquities, in order to explore fresh opportunities and generate new business leads as well as share our experience with the key players of the industry.”

The Hotel also offers a space to unwind through public areas situated on the lobby and mezzanine floors which has a total of 3,000 sq meters of lounging and various food and beverage outlets; In addition to easy access from its piazza and reception desk to all rooms, via 26 direct elevators. And lastly Anjum Hotel has a choice of four restaurants and lounges, where Karam and Joud restuarants alone are set to welcome up to 3,500 guests and serve a wide variety of international and authentic cuisine, prepared by multi-national professional catering team. The 2 restaurants are prepared to serve Iftar and Sohour to all hotel guests.

We will continue to serve Saudi Arabia’s travel and tourism industry and contribute to its expansion with a primary vision to make the Kingdom one of the top tourism destinations in the Middle East and the Arab countries. We will also ensure that the country emerges as a leading tourism destination on the world travel map for both leisure and religious travel,” concluded Jameel. 

42.75 مليار ريال إيرادات متوقّعة لقطاع السياحة السعودية خلال العام الجاري

إفتتاح "فندق أنجم" مع توقعات بتحقيق 4 بالمائة نمو في قطاع السفر


جدة، 5 مايو 2014 - أكدت دراسة حديثة أعدتها شركة أبحاث سوق السفر العالمية "فوكس رايت"، أن النمو المطرد في سوق السياحة والسفر بالمملكة العربية السعودية يعزز التوقعات بإرتفاع حجم الإيرادات المحلية إلى 42.75 مليار ريال سعودي خلال العام الجاري بعد أن سجلت 38.25 مليار ريال في العام 2012. كما أثنت الدراسة على البنية التحتية السياحية في المملكة ومدى قدرتها على إستيعاب الأعداد المتوقعة من الزوار والسياح، معولة في ذلك على المشروعات السياحية والفندقية المتعددة التي يجري تطويرها حاليا من قبل القطاعين الحكومي والخاص على حد سواء

ومن بين أبرز المشاريع التوسعية التي تشهدها المملكة على مستوى قطاع السياحة والسفر هو إنشاء مشروع "فندق أنجم" في مكة المكرمة، تماشياً مع الجهود الحكومية الرامية إلى إستيعاب الزيادة المتوقعة في عدد السياح القادمين إلى المملكة. ويعد "فندق أنجم"، المعتمد إفتتاحه خلال شهر يونيو القادم، هو أول وأكبر فندق ضمن مشروع "جبل الكعبة" ويضم 1743 غرفة وجناح، بالإضافة إلى مجموعة متكاملة من خدمات الضيافة المتوافقة مع أحكام الشريعة الإسلامية ووفق أعلى المعايير العالمية ذات الصلة

ويستند "فندق أنجم" إلى مفهوم جديد كليا في مجال الضيافة والفندقة في السعودية، حيث يجمع بين كرم الضيافة الحجازية العريقة والأجواء الروحانية الأصيلة. كما يقدم تجربة رفيعة المستوى في مدينة مكة المكرمة لا يضاهيها شيء آخر. بالإضافة إلى طريق خاص مكيف بالهواء يؤدي إلى الحرم المكي الشريف، ويربط مباشرة ببوابة الملك عبد الله، خادم الحرمين الشريفين.
وقال يوسف عبداللطيف جميل، رئيس مجلس إدارة شركة عبداللطيف جميل للإستثمارات العقارية: "نتوقع أن يشهد قطاع السياحة والسفر في المملكة العربية السعودية نمواً ملحوظاً خلال العام الجاري. ونحن نتطلع، بصفتنا الجهة الرئيسة المطورة لفندق "أنجم" ومشروع "جبل الكعبة" في مكة المكرمة، إلى المساهمة الفاعلة في دعم الجهود الرامية إلى إستيعاب التدفق الزائد في عدد السياح القادمين إلى السعودية والمتوقع أن يتجاوز 15 مليون سائح خلال العام الجاري. ومما لا شك فيه أن فندق "أنجم" سيكون له دور كبير في دفع عجلة نمو الحركة السياحية في المملكة والإرتقاء بالقطاع السياحي إلى أعلى المستويات المرجوة. وفي سياق متصل، تستعد شركة عبداللطيف جميل للإستثمارات العقارية إلى المشاركة مرة أخرى في فعاليات ملتقى "سوق السفر العربي 2014"، تحت مظلة الهيئة العليا للسياحة والآثار السعودية، وذلك في خطوة منها لإكتشاف الفرص الجديدة وإستعراض أهم المشروعات والأعمال الجديدة، بالإضافة إلى تبادل الخبرات والتجارب القيمة مع نخبة من أبرز رواد القطاع." 

وأضاف جميل: "ستبقى الشركة على إلتزامها الوثيق بخدمة قطاع السياحة والسفر السعودي وتنميته وفق رؤية واضحة ترمي إلى وضع المملكة العربية السعودية في مصاف أبرز الوجهات السياحية في منطقة الشرق الأوسط والعالم العربي ككل. كما ونؤكد على وعدنا بترسيخ المكانة الريادية للمملكة على خارطة السياحة العالمية، سواء السياحة الترفيهية أو السياحة للأغراض الدينية." 

ويوفر فندق أنجم مساحة شاسعة في المناطق العامة تشمل الردهة ودور الميزانين ومساحتها الإجمالية تصل إلى نحو 3000 متر مربع وتحتوي على ردهات ومناطق للإستراحة ومنافذ لللأطعمة والمشروبات المختلفة. كما يقدم وصول سهل من ساحة الفندق ومكتب الإستقبال إلى جميع الغرف بإستخدام 26 مصعداً مباشرا. بالاضافة إلى إمكانية الإختيار من بين أربعة مطاعم وردهات إستراحة. وتجدر الإشارة إلى أن مطعمي كرم وجود فقط تستوعب حتى 3500 نزيلاً، الامر الذي يسمح باستقبال كافة نزلاء الفندق على مآدب الإفطار والسحور. وتقدم أصنافاً مختلفة من المطابخ العالمية المتنوعة يعمل على إعدادها فريق من أمهر الطهاة ومتعدد الجنسيات.

 
=