Bid to win hosting of World Expo 2020 is crucial in continued growth of real
estate sector
October 10, 2013
The Dubai real estate market shows no sign of slowing down as new projects are launched by private and government developers alike on a weekly basis and the UAE’s bid to win the hosting of World Expo 2020 is a crucial factor in maintaining this positive sentiment, according to the following commentary from Macdonald & Company, a leading property recruitment specialist. The commentary is released today (October 9, 2013) during this year's edition of Cityscape Global, the Middle East’s largest and most influential property event, which will run until October 10, 2013 at the Dubai World Trade Centre (DWTC). It is based on data taken from the annual Middle East Salary Survey 2013 together with the other regional Macdonald and Company surveys in the UK, Europe, Asia and Africa, which were also completed in collaboration with 'The Royal Institution of Chartered Surveyors' (RICS).
“Many long term developer and consultancy clients are now beginning to hire mid to senior level individuals again for feasibility studies and due diligence, design and planning and development and delivery roles,” said Ben Waddilove, Director, Macdonald and Company. “Salary levels are holding firm in general, and we predict a steady increase in the coming months in line with inflation.”
The current market sentiment is very strong and it is certainly much more cash driven than the debt driven bull run of 2007/2008. The ‘greed factor’ is once again very evident and industry participants are wondering how sustainable and long term this market is. Recent off plan launches from Emaar and Nakheel and other private developers have sold out very quickly. Let us hope that the off-plan development model is more sustainable this time around. Prices are again rising rapidly despite the government’s best efforts to curb speculation in the sales market and to curb large rent increases. The whole industry is eagerly anticipating the November decision on who will host World Expo 2020 as industry analysts are saying that a UAE win could drive in more growth and confidence for the local real estate market.
There is still a relatively large pool of labour in the Middle East and North African (MENA) region and there remains good demand for Arabic speaking candidates with experience of all facets of the development life cycle. Long term employment history with blue chip consultancies or developers is favoured along with a spell in a developed market too. However, there is also a strong supply of qualified candidates from the UK, Europe and the US that are still seeking opportunities here, although we have recently noticed a slight decrease in numbers applying as these economies recover. The Arab spring has of course hugely benefited Dubai with large amounts of cash seeking investment opportunities here as well as families seeking employment and political stability here. We have benefited as the choice tourist destination for GCC travelers (taking market share from Egypt, Syria and Lebanon).
“Professionals are still very attracted to this region for financial, career and family reasons. The current situation is definitely improving and we expect that the Gulf States will continue to achieve significant GDP growth next year. Macdonald and Company remains committed to providing an honest and value added service to both clients and candidates alike. We apply local knowledge with true global connection through our offices in Asia Pacific, MENA and the UK and South Africa. Our specialist teams act for every class of organisation owning, occupying, financing or advising on property, construction and engineering. We are the preferred recruitment providers for the RICS," concluded Waddilove.
For further discussion about career advice or advice on the current employment market and opportunities please contact us at Macdonald and Company Offices Office 403, Code Business Tower, Al Barsha 1 Dubai, www.macdonaldandcompany.com +971 4 378 5600
"ماكدونالد آند كومباني": سوق العقارات في دبي لا يشهد مؤشرات على التباطؤ
فرصة دبي لاستضافة معرض "إكسبو 2020" تمثل أهم عوامل نمو قطاع العقارات
10 أكتوبر 2013
لا يشهد سوق العقارات في دبي أية مؤشرات على التباطؤ في ضوء إطلاق مشاريع جديدة بشكل أسبوعي من قبل المطورين من القطاعين العام والخاص، كما تشكل فرصة دبي لاستضافة معرض "إكسبو 2020" أحد أبرز العوامل المساهمة في نمو هذا القطاع الحيوي، وذلك بحسب تقرير من مؤسسة "ماكدونالد آند كومباني" المتخصصة بالعقارات. وتم نشر هذا التقرير اليوم (9 أكتوبر 2013) على هامش إفتتاح معرض "سيتي سكايب جلوبال 2013"، وهو المعرض الأكبر على مستوى الشرق الأوسط في مجال العقارات والذي يستمر حتى العاشر من أكتوبر/ تشرين الأول الجاري في مركز دبي التجاري العالمي. ويستند هذا التقرير إلى البيانات الواردة في دراسة سنوية حول الرواتب في الشرق الأوسط للعام 2013 إلى جانب استطلاعات الرأي الأخرى التي أجرتها الشركة في المملكة المتحدة وأوروبا وآسيا وإفريقيا بالتعاون مع "المعهد الملكي للمساحين القانونيين".
وقال بين واديلوف، مدير شركة "ماكدونالد آند كومباني": "قد بدأ العديد من المطورين والشركات الإستشارية بتوظيف مسؤولين تنفيذيين من المستويات الإدارية المتوسطة إلى العليا من أجل إجراء دراسات الجدوى والعناية الواجبة والتصميم والتخطيط والتنمية. ولا تزال مستويات الأجور عند مستوى جيد ونتوقع ان نشهد زيادة مطردة في الأشهر المقبلة تماشياً مع مستويات التضخم".
كما أنّ الإتجاه العام للسوق يسير نحو الصعود بقوة، حيث يشهد السوق وفرة كبيرة في مستويات النقد مقارنة بمستويات الدين التي سادت السوق في العام 2007/ 2008. ويتجلى "عامل الجشع" بقوة في معظم التعاملات ولا يزال صنّاع القرار وأصحاب المصلحة يجهلون مدى قدرة السوق على الحفاظ على هذا النمو على المدى الطويل. وقد بيعت كافة المشاريع التي أطلقتها شركتا "إعمار" و"نخيل" وغيرهما من المطورين العقاريين من القطاع الخاص بسرعة. وتأمل الشركة بأن يكون نموذج التطوير العقاري غير المنفذ بعد الذي بدأت تنتهجه الشركات اليوم أكثر استدامة. وتواصل الأسعار صعودها مجدداً على الرغم من الجهود التي تبذلها الحكومة للحد من المضاربة في سوق المبيعات وكبح موجة ارتفاع الإيجارات التي بدأت تعصف بالأسواق. وينتظر جميع أصحاب المصلحة في القطاع قرار الإعلان عن الدولة الفائزة بحق إستضافة معرض "إكسبو 2020"، حيث يتوقع المحللون والخبراء أن يدفع فوز الإمارات بحق إستضافة المعرض عجلة النمو والتنمية في القطاع العقاري المحلي.
وتحتضن منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا عدداً كبيراً من العمالة ولا يزال هناك طلب كبير على الموظفين الناطقين باللغة العربية والذين يملكون خبرة كبيرة بجميع جوانب دورة حياة التطوير العقاري. ويحظى الموظفون أصحاب التاريخ الوظيفي الطويل ضمن كبرى شركات الاستشارات الرائدة أو شركات التطوير العقاري جنباً إلى جنب مع أصحاب الخبرة في الأسواق المتقدمة، بفرص جيدة للتوظيف لما يملكونه من خبرة. علاوة على ذلك، بات السوق يشهد عرضاً قوياً من المرشحين المؤهلين القادمين من أوروبا والمملكة المتحدة وأمريكا، لكننا سجلنا تراجعاً في عدد المتقدمين للعمل هنا في ضوء تعافي أسواق واقتصادات بلدانهم. وشكلت دبي ملاذاً آمناً لكبار المستثمرين الذين يبحثون عن فرص إستثمارية في الدولة إلى جانب العوائل التي تبحث عن فرص عمل وحياة آمنة ومستقرة، وذلك في ظل الإضطرابات التي تعيشها دول الربيع العربي. وقد باتت دبي الوجهة المفضلة للسيّاح في منطقة الخليج العربي بعد أن استأثرت بحصة كبيرة من السوق السياحية في مصر وسوريا ولبنان.
واختتم واديلوف: "لا تزال المنطقة وجهة جذابة بالنسبة للمتخصصين والمهنيين وذلك لمجموعة من الأسباب المالية والمهنية والعائلية. ويشهد الوضع الحالي العديد من التطورات ونتوقع أن تحقق دول الخليج العربي نمواً كبيراً في ناتجها المحلي الإجمالي العام المقبل. "تواصل "ماكدونالد آند كومباني" التزامها بتوفير محفظة واسعة من الخدمات لكل من عملائها والمرشحين على حد سواء. وتعتمد الشركة على خبرتها الكبيرة بالأسواق المحلية وشبكتها الواسعة والعالمية من المكاتب في آسيا والمحيط الهادئ ومنطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا والمملكة المتحدة وجنوب أفريقيا. وتساهم فرقها المتخصصة بدعم وتلبية إحتياجات جميع المنظمات من مختلف القطاعات كما تقوم بتوفير الإستشارات حول العقارات أو التمويل أو الإنشاءات أو الهندسة أو العقارات أو التملك. وتعتبر "ماكدونالد آند كومباني" شركة رائدة في مجال استشارات التوظيف العقارية بالنسبة لـ "المعهد الملكي للمساحين القانونيين"."
لمزيد من الخدمات الإستشارية حول سوق العمل الحالي وآفاق العمل والتطوير المهني، تفضلوا بزيارة مكتب "ماكدونالد آند كومباني" رقم 403 في البرج التجاري "Code Business Tower" في منطقة البرشاء 1 في دبي. كما يمكنكم زيارة الموقع الإلكتروني www.macdonaldandcompany.com أو الإتصال بالرقم +971 4 378 5600.
